22 marraskuuta, 2019

Kokemusasiantuntija. Kuka ja mikä ihme se on?

Tähän kysymykseen saan vastata aika usein kun kerron olevani kokemusasiantuntija. Tällä viikolla olen kertonut siitä jopa pienellä luennontapaisella, joten voin kertoa sen täälläkin.

Kokemusasiantuntija eli KAT

Kokemusasiantuntijalla tarkoitetaan kokemusasiantuntijan koulutuksen käynyttä henkilöä, jolla on omakohtaisia kokemuksia mielenterveys- ja päihdeongelmista, joko niitä itse sairastavina, niistä toipuneina, palveluita käyttäneenä, omaisena tai läheisenä.

Wikipedian määritelmä
"Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on kokemusta jostakin psyykkisestä tai fyysisestä sairaudesta, vammasta tai muusta vaikeasta elämäntilanteesta ja on käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen. Kokemusasiantuntijoiden avulla kuullaan todellisia tarinoita sairauden tai elämänkriisin aiheuttamista oireista ja tunteista, hoidosta sekä kuntoutumista edistäneistä asioista. Kokemusasiantuntijat kehittävät palveluita paremmin asiakkaiden tarpeita vastaaviksi, lisäävät ihmisten ymmärrystä, muuttavat asenteita ja antavat toivoa samaa kokeneille"

Itse olen käynyt koulutuksen vuonna 2015 Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoella. Koulutuksen järjesti ja järjestää edelleen Etelä-Pohjanmaan sairaahoitopiiri. Itse sairastan kaksisuuntaista mielialahäiriötä, mutta myös muista mielenterveyden ongelmista minulla onkokemusta, valitettavasti. Myös vaikeita elämäntilanteita on ollut. Oman lapsen kuolema, päihdeongelmaa lähipiirissä ja monia muita asioita.

KAT tietää mikä on auttanut heitä toipumisessa, mitkä palvelut ovat auttaneet heitä. KAT kääntää omat usein rankatkin kokemuksensa voimavaraksi ja pystyy täten auttamaan muita saman kokeneita.

Missä ja miten KAT voi työskennellä?

KAT voi pitää luentoja ja alustuksia sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja ammattilaisille, kouluilla, järjestöillä, sairaanhoitopiireille ja muille kohderyhmille.

Lisäksi KAT voi on mukana palveluiden suunnittelussa, arvioimisessa ja kehittämisessä, ammattilaisen työparina erilaisissa työryhmissä, osallistua asiakastaateihin. Olla mukana ryhmien ohjauksessa ja vertaisryhmissä. Ammattilaisen tieto-taitoa ja  kokemusasiantuntijan kokemustietoa yhdistämällä saadaan uutta näkökulmaa ja uutta tietoa.

KAT voi olla tukihenkilönä ja vertaisena sairastuneelle. Hän voi olla mukana lääkäri-ym käynneillä toisina korvina ja silminä ja avustaa henkilöä ymmärtämään kuulemansa ja näkemänsä. KAT voi vastata kysymyksiin joihin ei sairastunut ei vielä osaa edes kysyä. Voi "suomentaa" ammattilaisen puheen, joka ei ehkä maallikon korvaan ole tuttua.

Itse olen ollut luennoilla kertomassa omaa toipumistarinaa ja muilla luennoilla. Olen ollut tukihenkilönä ja ryhmissä puhumassa. Se täytyy sanoa ja korostaa, ettei kokemusasiantuntija korvaa ammattilaista vaan täydentää ammattiauttajan työtä.

Koulutus

Seinäjoella annettava koulutus kesti ja kestää noin vuoden, alkaa tammikuussa ja loppuu joulukuussa. Koulutukseen sisältyy Voimaa arkeen-luentoja, joissa käsitellään erilaisia psyykkisiä ja fyysisiä ongelmia, on elämänkertakirjoittamista, joissa harjoitellaan oman tarinan kertomista. Esintymistaitoja  ja monen monta muuta aihetta.Tähän koulutukseen pääsee Epshp:n alueella asuvat henkilöt. Koulutuksia järjestetään ympäri Suomea, mutta ne saattavat poiketa toisistaan kestoltaan ja sisällöltään.

KAT on aina vuoden kerralla sairaanhoitopiirin "palkkalistoilla". Työt jaetaan koordinaattorin kautta. Hän laittaa meiliä Kateille ja siitä voi jokainen poimia sellaisen työkohteen joka tuntuu sopivan itselle. Työt voivat olla kertaluonteisia ja lyhytkestoisia, myös pidemmän ajan töitä. Ilmaiseksi tätä työtä ei tarvitse tehdä, on tuntikorvaustöitä ja kertaluonteisia korvauksia, esimerkiksi luennoilta saa kertaluonteisen korvauksen, myös matkakorvausta maksetaan.

Itse koen tärkeänä tämäntyyppisen työn. Itse aikoinaan sairastuneena olisin varmaan hyötynyt kokemusasiantuntijasta. Nyt voin hyödyntää omia kokemuksiani sairastuneiden tai muita elämänkriisejä kohdanneiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit, tervetuloa uudelleen